Tegenslag

Iedereen ervaart momenten in zijn leven die leuk en minder leuk zijn. Hoe je met tegenslag omgaat is voor iedereen anders. Maar er zijn wel tips die je kunnen helpen om met tegenslag om te gaan. Ik gebruik alle tips zelf. maar vooral tip nummer 1 past geheel bij mij. Mensen die mij kennen zullen dat vast wel lukken beamen. In zo’n 15 jaar tijd is het praktisch bij elke vakantie wel raak. We belanden op de spoedpost, de huisartsenpraktijk, de eerste hulp of in het ziekenhuis. Allemaal ten gevolge van een val, allergische reactie, ongelukje, etc. etc.

Zo ook onze laatste vakantie. Deze heeft geen 3 weken geduurd zoals gepland, maar slechts 5 dagen. Ik was gevallen en had overal kneuzingen, beschadigde zenuwbanen en scheurtjes in mijn elleboog. Ondanks dat heb ik vele pareltjes gezien en ervaren. De 9e verjaardag van onze jongste werd niet met ons vijfjes op de camping gevierd zoals gedacht. We vierden hem met de opa’s en oma’s erbij. Hij kreeg zelfs zijn verjaardagscadeau al. Het koppie van hem toen hij zijn cadeau kreeg!!!

Onze kids gingen met mijn vriend nog een week op vakantie. Ik kreeg de meest geweldige zorg die ik me wensen kon. Een viertal verzorgers had ik tot mijn beschikking, waaronder ons konijn Romsy. Hij gaf me massages (hij spong bovenop mijn maag), gaf gezichtsbehandelingen met scrubbeurt (likjes), hield me warm (lang leve de rui) en deed mijn mitella goed (beet de knoop door). Stuk voor stuk pareltjes die ik anders gemist had.

Hier heb ik wat tips gezet zodat ook jij makkelijker of beter met tegenslag om kan gaan. Kijk zelf welke het beste bij je past of welke het beste bij de situatie past. Want het is niet gezegd dat er maar 1 methode is die werkt. Zoek de methode uit die het beste bij je past of probeer eens een nieuwe methode uit. Wie weet verras je jezelf wel.

 • Zie het moois in elke situatie:

Ondanks dat er minder leuke dingen gebeuren, er zitten altijd kleine pareltjes verstopt in die gebeurtenissen of momenten. Je moet ze alleen wel zien wanneer je tegenslag hebt. Door ze te vinden geef je er een positieve draai aan.

 • Schrijf dingen op

Schrijf je gevoelens van je af. Hierdoor orden je je gedachten en krijg je weer ruimte in je hoofd. Zo kun je beter omgaan met de problemen die je ervaart.

 • Het is tijdelijk:

Niets van wat er gebeurd is blijvend of permanent. Het enige wat blijvend is, is verandering. Ofwel, alles veranderd. Dus ook deze situatie. Verander de situatie en de situatie zal veranderen.

 • Gun jezelf rust:

Door rust te creëren kom je tot jezelf. Gun jezelf elke dag een me-time moment. Wat jouw me-time moment ook is, neem hem. Al is het maar kort. Je bent het waard. Dus maak die wandeling, waai uit op het strand, lees dat ene boek dat je al tijden wilt lezen, ga mediteren, ruim je hoofd op, etc. etc. Zo krijg je weer nieuwe energie om weer verder te kunnen.

 • Relativeren:

Plaats je problemen ineen groter geheel. Wanneer je er op deze manier naar kijkt zie je hoe klein en onbenullig de meeste problemen eigenlijk zijn. Want over het algemeen geldt, er is altijd wel iemand waarbij het nog erger is.

 • Ruim je hoofd op:

Geef alle dingen die je meemaakt een eigen plekje met de MatriXmethode. Emoties en andere informatie stapelt niet op zodat je hoofd overvol zit. Want ook emoties hebben een plekje nodig. Zelfs de negatieve emoties. En zijn er wat die je niet wil houden? Wie heeft gezegd dat je ze niet mag weggooien in de prullenbak of in een vuurpijl de ruimte in mag schieten?  

 • Niet bang zijn:

Wie bang is, is kwetsbaar. Door bang te zijn worden tegenslagen moeilijker en groter. Heb je dingen ervaren die maar blijven malen, je wakker houden, zorgen voor paniekaanvallen, praat erover. En kun je er niet over praten. Er zijn methoden en technieken waarbij je niet hoeft te praten en je toch de dingen kunt oplossen/de lading eraf kunt halen. Want de situatie veranderd niet. Wel de lading die erop zit.

Dit zijn mijn 7 tips. Nu ben ik wel benieuwd, hoe ga jij om met tegenslagen? Wat helpt jou om met tegenslagen om te gaan? Wie weet heb je zelfs wel een nieuwe tip. Ik zou het leuk vinden je reactie, tip of manier waarop jij er mee omgaat te lezen. Laat je me het weten in een reactie?

En mocht jij je afvragen hoe het met de volgende vakantie van ons gaat? Die gaan we gewoon weer plannen. Wat er ook is gebeurd. De volgende vakantie wordt vast en zeker onze 4e vakantie zonder medische dingen. Eitje toch!!!

Deel dit artikel

3 gedachten over “Tegenslag”

 1. met dank aan mijn vader die me op je blog wees.
  Ik heb veel aan de tips gehad en blijf ze gebruiken.

  • Hallo Jimmie,

   Bij deze dank aan je vader dat hij je hierop heeft gewezen. Blijf de tips inzetten op de manier die bij je past.

   Hartelijke groet ook aan je vader,
   Erica

 2. Dank je wel voor de tips. Ik ga ze gelijk uitproberen.
  En wat mooi hoe sterk jij in je schoenen staat en steeds opnieuw door te gaan. Ik zou dat echt lastig vinden. Zelfs bij kleine dingen lukt me dat al niet met mijn drukke gezin.
  Dus nogmaals dank je wel.
  x

Reacties zijn gesloten.